Pazartesi, Kasım 02, 2009

Agrili Cinsel Iliski (Disparoni) Sebepleri

Cinsel ilişki ve birleşme esnasında ağrı ortaya çıkmasına "disparoni" adı verilir. Ağrının nedenleri genelde psikolojik olduğu gibi organik bir rahatsızlıkta sözkonusu olabilir. Bunun tespiti için bir jinekoloğa muayene olmanızı tavsiye ederiz.

Disparoni'nin iki türü vardır. Eğer ilk cinsel ilişkiden beri ağrı varsa yani ilk cinsel ilişkide dahi ağrı oluşmuşsa birincil, eğer belli bir süre sonra cinsel ilişki ağrılı döneme girdiyse ikincil adını alır.

Yüzeysel bir ağrı yaşatan 'cinsel ilişkide ağrı' vajina girişinde görülür ve penisin girmesiyle birlikte vajinanın derinlerinde ağrı ve acı hissedilir. Derin disparoni de ise ağrılar daha cinsel ilişki esnasında daha çok alt karın bölgesinde hissedilir. Her iki durumdada tedavi edilmek ve doğru tedaviyi bulabilmek için doğru tedavinin önemi büyüktür.

Cinsel ilişki sırasında böyle ağrılı bir ortam oluşmasının bir kaç nedenini saymak gerekirse; yaşanan ilk cinsel birleşmede kızlık zarıyla ilgili yaşanan bir sorundan kaynaklanabilir. Kızlık zarının yapısı normalden daha sert olabilir ve penisin girmesiyle bu ağrılı ortam oluşur. Menopoza bağlı cinsel ilişkide ağrı oluşması ise bu dönemde dokuların esnekliklerini kaybetmesiyle cinsel ilişki tahrişe ve ağrıya sebep olabilir. Aynı şekilde kişi psikolojik olarak cinsel ilişkiye girmeye hazır değilse kendini kasması dolayısıyla ilişkide bir zorlama ve tahriş oluşur buda yüzeysel ağrılara sebep olur.

Dediğimiz gibi uygun tedavi ve doğru tanı için jinekoloğunuza görünmeniz sağlığınız açısından faydalı olucaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder