Perşembe, Kasım 11, 2010

Bozuk Gidalar ve Sagligimizin Onemi

Dikkat edilmediği taktirde sağlığımızı büyük yönde etkileyip, zehirlenmemize neden olabilecek bozuk gıdaların bozuk olup olmadığını iyi analiz etmemiz gerekiyor.

Zehirlenmelere yol açan bu bozuk gıdalar görünüşleri ve tatları ile bozuk olup olmadığı yönde bize ip uçları verebilir. Hangi gıdanın, ne tür bozukluk belirtileri gösterdiğini bilmemizde fayda var. Balık kötü koku, küflü tat ve renk değiştirmesi ile belli olabiliyor. Turşu gibi fermente gıdalar acı tat, kötü koku ve renktlerindeki kararma ile, çiğ süt ahır kokusu, acı, ekşi ve malt tatları ile birlikte mavi, sarı ve kırmızı renklerin oluşması, ekmek sünme ve küflenme ile, etlerde yüzeylerindeki yapışkanlık, renginde kararma şeklinde görülür.

Meyvelerde oluşacak bozulma renklerinde ki çürümelerden göz ile çok rahat bir şekilde belli olabiliyor. Ayrıca peynirde aci tat, gaz oluşumu nedeni ile delikli bir yapı, çeşitli renk oluşumları o gıdanın bozulmuş olduğunu gösterir. Bunun yanında marmelat ve reçellerde köpürme ve ekşime meydana gelir. Konserve gıdalarda kapağın şişmesi ile birlikte tadında acılık ve ekşime meydana gelir.

Bütün bunlara dikkat edildiği durumda bozuk gıdaların sağlığımıza zarar vermesini engellemiş oluruz. Herhangi bir gıdayı tüketmeden önce dikkat edersek sorun çıkmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder