Pazar, Eylül 26, 2010

Radyoaktif Maddeler ve Sagliga Zararlari

Radyoaktif denilen bazı maddelerin kendi içlerinde parçalanarak fotoğraf plaklarına etki eden, gazları iyonlaştırıp elektriğe karşı iletken hale getiren ve başka olaylara da sebep olabilen radyasyon yayma özelliğidir.

Atom çekirdeklerinin hiçbir etki altında kalmadan kendi içlerinde ışıma yapmalarına ve bu tür eylemler gösterenlerine ise radyo aktif atom denir. Bu tür atomların çekirdekleri kararsızdır ve yapmış oldukları ışımalar insan hücrelerine etki eder.

Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa sebep olan radyoaktif ler kuşaklar boyu kalıtsal rahatsızlıklara neden olabilirler. Bu bozuklukları sırasıyla inceleyecek olursak.

Radyoaktif SembolRadyoaktif Sembol

Düşük seviyeli radyasyonların meydana getirdiği tek kalıtsal rahatsızlık maruz kalandan sonraki kuşaklarda görülen genetik rahatsızlıklardır. Genetik bozukluk olarak adlandırılan bu rahatsızlıklar, renk körlüğünden, mongolizm gibi hastalılarda çeşitlilik gösteririler. Bazı kişiler ise radyasyona maruz kalanların iki başlı veya altı ya da üstü canavar görünümlü çocuklara sahip olacağına inanırlar.

Fakat sanıldığını aksine insanlar daima doğal radyasyona maruz kalmaktadır ve bu tür olaylar asla görülmemiştir. Bazıları ise radyasyondan kaynaklanan genetik bozuklukların insan soyunun sonunu getireceğine inanır. Lakin bu düşüncede yanlıştır. Çünkü radyasyonun yol açtığı herhangi bir kötü etki zamanla kesinlikle yok olacaktır. Nükleer endüstrinin genetik etkileri, insanlığın doğal kaynaklardan etkilendiği radyoysan dan yalnızca yüzde bir kadar daha fazla radyasyon etkileşimine yol açtığı hatırlandığında en iyi şekilde anlaşılır.

Doğal radyasyon, etkileşimlerinde genetik bozuklukların sadece %3’ünde rol oynamakta olduğu savunulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder