Çarşamba, Temmuz 01, 2009

Tup Bebek

tup bebek ile ilgili bebek resimiKısırlılığın çözümü için bulunmuş tüp bebek yöntemi uzun yıllardır kullanılıyor. İlk 1978 yılında bulunmuş ve günümüze gelene dek hızla geliştirilmiş tüp bebek yöntemiyle hamile kalan kadın sayısı çok fazla. Maddi durumu olmayan kadınların Seda Sayan’a koşması, birçok hastanenin yaptığı tüp bebek kampanyaları bu uygulamanın ne kadar revaçta olduğunu gösteriyor. Yaşın bile nerdeyse bir önemimin olmadığı bu yöntemle birçok kadın hamile kalıyor. Önceleri önyargıyla bakılan bu durumun namusla alakalı olmadığı anlaşılınca ülkemizde de sayısız örnekleri oluştu.

Tüp bebek yöntemi halka arasında aşılama olarak bilinir. Oysa aşılama yani (mikroenjeksiyon) tüp bebek aynı değildir.

Mikroenjeksiyon: Erkekten alınan sperm örneği direk yumurtanın içine yerleştirilmesi enjeksiyon yöntemidir.

Tüp Bebek: Yumurta ve sperm yan yana koyuluyorsa bu uygulama tüp bebek uygulamasıdır.

Yapılan tüp bebek denemelerinde 5–6 uygulamada %80 başarı oranı gösteriliyor. Fakat 6 denemeden sonra başarı oranı % 5 lere kadar düşüyor.

Tüp bebek yöntemi genelde başarı gösterse de riskli durumlarda gerçekleşebiliyor. Erken doğum riski ve bebekte oluşabilecek sakatlıklar tüp bebek yönteminin riskleri. Anne - baba olmak isteyen kişilerin bu riskleri göz ardı etmeleri doğacak çocukların sağlığı ve kendi psikoloji açısından dikkate alınmalı.

Uzmanlar tüp bebek yöntemini bir sene hamile kalamamış kadınların denemesi gerektiğini söylüyor. Girişilecek olan tedaviler ve verilen karalar kesinlikle uzman doktorlarla uzlaşılarak yapılmalı.

Tüp bebek yönteminin başarı öyküleri duyuldukça kazanç amacı güden insanların ortaya çıkması da kaçınılmaz oldu. Bu uygulamayla ilgili kamuoyuna yansıyan haberler herkesin tüylerini ürpertti. Kim kimin babası belli değil durumlarına gelen bu sahtekârlık öykülerine dikkat edin. Uzman doktorlar ve hastaneler bünyesinde çocuk sahibi olma hayallerinizden vazgeçmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder