Cuma, Haziran 26, 2009

Cocuklarin Internet Kullanma Yasi Ne Olmalidir?

cocuklar ve internet kullanim yasiBilgisayar istemeyen bir çocuk tanıyor musunuz? Büyüme sürecinde televizyondan sonra en çok dikkatlerini çeken oyuncak bilgisayarlar. Bilgisayar çıktı çıkalı oyuncaklar bir köşeye atıldı. Kendilerini kaybedercesine daldıkları bilgisayar oyunları, çocukları olumsuz etkileri altına almış durumda. Dersler konusunda gösterdikleri ilgisizlik, sandalyeye çakılıp aktivitelerden yoksun kalmak ve kendilerine uygun olmayan bilgisayar oyunları bilgisayarın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri olarak sayılabilir.

Çocuklar elbette ki bilgisayar kullanmalı. Gülse Birsel’in ttnet reklamın da söylediği gibi. “internette vitamin var.” Fakat aile koruma şifresi şartıyla. Çocuk internet yaşında ve aile koruma şifresi eşliğinde bilgisayar kullanmalı. Bu şekilde, birçok şey öğrenebilir ve internetin olumlu yanlarından faydalanabilir.

Çocuğun internet yaşı kaç olmalı?
7–11 yaşlarındaki çocuklar birçok şeyi öğrenmiş, ailesi tarafından sağlığı için konulan kuralları anlamış olacağından, bu yaştaki çocuklar internet kullanabilir. Aynı yaşlar telefon merakları içinde geçerli.

Çocuklar bilgisayar oyunlarından nasıl etkileniyor?
Çocuklar bilgisayar oyunlarına çok meraklı. Sayısı binlerle ifade edilebilecek bilgisayar oyunlarından çocuğa ve yaşına uygun olanlar seçilmeli. Silah, bomba, kılıç vs… gibi şiddet içeren bilgisayar oyunları kesinlikle çocuklar için uygun değil. Kimi zaman büyüklerin bile etkilendiği bu şiddet içeren bilgisayar oyunları bilinçaltında iz bırakıyor. Bu oyunlar yüzünden çocuğun kişiliğinin etkilenmesi ve psikolojisinin bozulması uzamanlar tarafından açıklanan bir gerçek. Her gün düzenli oynanan bilgisayar oyunları günlük hayatı bile etkiliyor. Çevresine, gördüğü her şeyi oyuna uyarlayarak bakabiliyor. Bu duruma el konulmaması çocuğun ileride gerçekle gerçek olmayanı ayıramama gibi ciddi durumlarla karşılaşmasına sebep olabilir.

Çocukları, bilgisayarların zararlarından nasıl koruyabiliriz?
Öncelikle, onları spora ve ya çeşitli aktivitelere yönlendirmenin sağlıkları açısından faydası büyük olduğunu söyleyelim. Gelişim süreçlerinde oluşan ilgi alanlarının kaderlerini çizdiğini düşünürsek bu konuda daha fazla çaba sarf ederiz. Onları zorlamak ve onlar adına meslekler karar vermek bir ebeveyn yanlışıdır bunu sakın unutmayın. Çocuklara bilgisayarı yasaklamakta bir diğer yanlış. Sadece bilgisayarı nasıl kullanması gerektiğini öğretmeniz yeterli olacaktır. Aile koruma şifresi gibi önlemler, çocuğun aldığı ya da bir şekilde edindiği oyun ve CD leri kontrol etmek çok önemli. Ailesiyle birlikte oynayabileceği zekâ geliştiren oyunlar seçilebilir, merakını kamçılayan şeyleri araştırmasını öğretip birçok bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Bilgisayar, zararları önlediğinde bir öğretmene dönüşebilir.

Kaynak: Sağlık Bilgileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder