Cumartesi, Mayıs 29, 2010

GDO Nedir? GDO Hangi Urunlerde Vardir?

gdo nedirGdo nedir? Hangi ürünlerde vardır?
Son zamanların en çok konuşulan konularından bir taneside genetiği değiştirilmiş organizmalar ya da diğer adı ile GDO. Genetik mühendisleri bir canlıya başka bir canlı türünden gen aktarılması ve bu şekilde yeni bir canlı organizma yaratılması anlamına geliyor. Gen aktarılan canlının DNA’sı değiştirilmiş ve bu şekilde kendi türünde olmayan özellikler edinmiş oluyor. Genetiğini değiştirerek oluşturulan bitkiler ilaçlara ve zararlılara karşı daha dirençli oluyor. Böylece zirai ilaç kullanımı da azalıyor.

GDO ürünlerin yetiştirildiği ekim alanlarının %99’un ABD, Arjantin, Kanada ve Çin’de yer alıyor. ABD’de işlenmiş gıdaların %75’i GDO’lu ürün içeriyor. Durum Türkiye’ye gelince değişiyor Türkiye’de her hangi bir denetimin olmadığı için ne kadar alanda GDO’lu ürün üretildiği bilinmemektedir.

Hangi ürünlerde GDO var?
Soya ve mısırdan genetik değiştirildiği için birçok gıdada GDO’lu ürünler kullanılıyor.

Soya, sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı yiyecekler, et suyu tabletleri, fındık-fıstık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamuller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor.

Mısır: nişasta bazlı tatlandırıcılar yoluyla gazoz, kola ve meyve suları, mısır yağı, bebek mamaları, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder