Pazartesi, Haziran 22, 2009

Meme Kanseri Belirtileri, Teshis ve Tedavisi

Kadınların kâbusu meme kanseri. Akciğer kanserinden sonra 2. sırada bulunan bu kanser türü kulaktan kulağa dolma bilgilerle kadınların aklını kurcalıyor. Anlamak için ne yapmalıyım, ne kadar sıklıklı meme ultrason mamografi çektirmeliyim… gibi soruların cevapları ya akılda kalmıyor ya da bu tetkikler alışkanlık haline getirilemedi.

Erken teşhis meme kanseri için çok önemli. Meme kanseri baştan yakaladığında tedavisi % 98 oranında çok kolay. Bu yüzden hiçbir şikâyetiniz olmasa da düzenli şekilde elinizle kitle kontrolü ve uygun görülen düzende mamografi çektirmeniz gerekmekte.

Meme Kanseri Teşhis
3 yöntem erken teşhis için çok önemli.
  1. Kadınların kendi kendini muayenesi
  2. Kadınların klinikte doktor tarafından muayenesi
  3. Mamografi (meme filmi) çektirilmesi

Meme Kanseri Belirtileri
• Memede hissedilen kitle
• Koltuk altında hissedilen şişlik ya da sertlik
• Memede ağrı
• Meme derisinde ya da şeklindeki değişmeler
• Memede akıntı

Her meme ağrısı kanser değildir hatta ağrı gibi bir belirtide göstermeyebilir. Bu yüzden elle kitle kontrolü asla bırakılmamalı.

Meme Kanserine Yakalanma Riski
Genetik yatkınlığı olanların riski daha fazla olsa bile % 85’lik dilimi bireysel faktörlerle meme kanserine yakalanıyor. Hiçbir riski olmayan kadın, %12’lik meme kanseri olma riskini zaten taşıyor. Kadınların doğum yapmış olsun ya da olmasın bu risk hala mevcut fakat doğum yapmamış ve emzirmemiş kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu kabul edilen bir gerçek. Meme kanseri her yaşta kadında görülebilir fakat 45–55 yaş arası en sık görüldüğü dönem.

Mamografi çizelgesi nasıl olmalı?

• Yirmi yaşınızdan itibaren ayda bir kez kendi kendinizi muayene edin.

• Yirmi yaşından itibaren kırk yaşına kadar üç yılda bir kez, kırk yaşından itibaren yılda bir kez cerrahi uzmanına meme muayenesi olunuz.

• Kırk yaşından itibaren yılda bir kez mamografi çektiriniz.

Muayeneler ve mamografiler adet dönemlerinin bittiği hafta yapılmalı ve yaptırılmalı.


Kaynak: Sağlık Bilgileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder