Perşembe, Mart 26, 2009

Depresyonun Cinsellik Uzerindeki Etkileri

Cinsel saglik bilgileri yazimizda size depresyonun cinsellik uzerinde ne kadar buyuk etkileri oldugundan bahsedecegiz.

Deprasyon ozellikle son yillarda hemen hemen herkesin yasadigi bir sorun haline geldi. Depresyon sonrasi kisi kendisine, cevresine karsida olumusuzluklar yasamakta. Hal boyle olunca cinsel yasamda deprasyon sonucunda buyuk etkilenmeler yasamaya basliyor.

Asagida yer alan yazimizda Gülüm Bacanak tarafindan aciklanmis deprasyon ve cinsel saglik uzerine bilgileri okuyacaksiniz.

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Sekreteri Terapist Psikolog Gülüm Bacanak, en sık rastlanan ruhsal bozuklukların başında gelen depresyonun tıpkı kalp ya da mide ülseri gibi tıbbi bir durum olduğunu kaydetti. Bacanak, "Depresyon kadınlarda en sık 35-45, erkeklerde ise 45-55 yaşları arasında çıkar" dedi.

Depresyonda negatif kısır döngü yaşandığını söyleyen Gülüm Bacanak, "Bu 'yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan çıkar' bilmecesi gibidir. Depresyon cinsel sorunlara yol açabilirken, cinsel sorunlar da mevcut depresyonu ağırlaştırabilir.

Çünkü cinsel sorunlar depresyonun yol açtığını bilmeyen hastalar, bu sorunların kendi yetersizliklerinden kaynaklandığını düşünürler. Bu da mevcut tabloyu ağırlaştırır. Ağırlaşan umutsuzluk ve karamsarlık da daha önce var olmayan cinsel sorunları ortaya çıkarır. Hasta cinsel hayatının sona erdiğini düşünerek depresyonunu ağır yaşamaya başlar. Bu durumda 'yine başarılı olamazsam' düşüncesiyle başaramama korkusuna (performans anksiyetesi) kapılan hastada, depresyon tedavi edilse bile cinsel işlev bozukluğu kalıcı olabiliyor" dedi.

Bu belirtilere dikkat


  • Hemen her gün gün boyu süren ağlamaklı, üzgün, kederli, moralsiz, mutsuz, dertli, çaresiz, neşesiz, sinirli, çökkün gibi hal.

  • Eskiden zevk alınan etkinliklerde azalma veya eskisi gibi zevk alamama.

  • İştahda azalma veya artma

  • Uykusuzluk ya da aşırı uyku.

  • Eskiye göre çok daha uzun süre uyumaya rağmen yorgun hissetme.

  • Konuşma, düşünce ve davranışlarda yavaşlama.

  • Karar vermekte, etkinliklere başlamakta ve sürdürmekte güçlük çekme.

  • Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı.

    haber1.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder